Wildlife MCQs

1.    Wildlife generally refers to all species of:

a.    Mammals

b.    Birds

c.    Reptiles

d.   Amphibians

e.    All of the above

ANSWER: E

2.    The most important human activity, leading to the extinction of wildlife, is

a.   pollution of air and water

b. hunting for valuable wildlife products

c.  introduction of alien species

d. Alteration and destruction of the natural habitats.

ANSWER: A

3.    Identify the correct match between tiger reserve and its state

a.  Manas – Assam

b. Corbett – Madhya Pradesh

c.  Bandipur – Tamil Nadu

d.  Palanau – Orissa.

ANSWER: D

4.    Which of the following is the matching pair of a sanctuary and its main protected wild animal?

a.        Kaziranga-Musk deer

b.       Gir-Lion

c.        Sunderban-Rhino

d.       all of these.

ANSWER: B

5.    Identify the correctly matched pair

a.        Corbett park – Aves

b.       Runn of Kutch – Wild ass

c.        Gir forest – Rhino

d.       Kajiranga-Elephant.

ANSWER: D

6.    The breeding place of Flamingo (Hansawar) in India is most likely

a.        Runn of Kutch

b.       Ghana Vihar

c.        Sambhar lake

d.       Chilka lake.

ANSWER: D

7.    If we uncover half of the forest, covering of the earth, what crisis will be produced at most and at first?

a.        Some species will be extricated

b.       Population and ecological imbalance will rise up

c.        Energy crisis will occur

d.       Rest half forests will maintain this imbalance.

ANSWER: A

8.    What is the major cause of diminishing wildlife number?

a.        Felling of trees

b.       Paucity of drinking water

c.        Cannibalism

d.       Habitat destruction.

ANSWER: D

9.     Which of the following is mainly responsible for the extinction of wild life?

a.        Pollution of air and water

b.       Hunting of flesh

c.        Destruction of habitats

d.       All of these.

ANSWER: C

10.              Indri-indri lemur is found in

a.        Madagaskar

b.       Mauritius

c.        India

d.       Sri Lanka.

ANSWER: A

11.              Viable material of endangered species can be preserved by

a.        Gene bank

b.       Gene library

c.        Herbarium

d.       Gene pool

ANSWER: A

12.              Wild life is continuously decreasing. What is the main reason of this?

a.        Predation

b.       Cutting down of forest

c.        Destruction of habitat

d.       Hunting

ANSWER: C

13.               Which group of vertebrates comprises the highest number of endangered species?

a.        Mammals

b.       Fishes

c.        Reptiles

d.       Birds

ANSWER: A

14.               Which endangered animal is the source of the world’s finest, lightest, warmest and most expensive wool – the shahtoosh?

a.        nilgai

b.       cheetal

c.        kashmiri goat

d.       chiru

ANSWER: D

15.              According to IUCN Red List, what is the status of Red Panda (AHums fulgens)?

a.        Critically endangered species

b.       Vulnerable species

c.        Extinct species

d.       Endangered species

ANSWER: D

16.               Which of the following pairs of an animal and a plant represents endangered organisms in India?

a.        Banyan and black Duck

b.       Benlinckia nicobarica and red panda

c.        tamarind and rhesus monkey

d.       Cinchona and leopard

ANSWER: B

17.              The linkage of humans and animals and the importance of wildlife in the past _____ years has been brought to limelight largely because we have learn that their existence is    inextricably tied to our own:

a.       50

b.      100

c.       150

d.      200

ANSWER: B

 

18.               Montreal protocol which calls for appropriate action to protect the ozone layer from human activities was passed in the year

a.        1985

b.       1986

c.        1987

d.       1988

ANSWER: C

19.               Which one of the following is not included under in-situ conservation?

a.        National park

b.       Sanctuary

c.        Botanical garden

d.       Biosphere reserve

ANSWER:  C

20.               Which one of the following is the correctly matched pair of an endangered animal and a national park?

a.        great indian : Keoladeo national park bustard

b.       lion : Corbett national park

c.        rhinoceros : Kaziranga national park

d.       wild ass : Dudhwa national park

ANSWER: C

21.              One of endangered species of Indian medicinal plants is that of

a.        Ocimum

b.       garlic

c.        Nepenthes

d.       Podophyllum.

ANSWER: D

22.              Different kinds of wild animals have been named in the:

a.       Bible

b.      Isaiah (7:24)

c.       Solomon (2:12)

d.      Moses Law (Deureronomy (22:6)

e.       All of the above

ANSWER: E

23.              In addition to their role in the ecosystem, the value of wildlife is also found in their _______

a.       Educational

b.      Scientific

c.       Aesthetic

d.      Recreational significance

e.       All of the above

ANSWER: E

24.              Pakistan being located on the confluence of the western end of the Indian subcontinent and the Iranian plateau supports a varied and interesting mix of flora and fauna belonging to the:

 

a.       Indo-Malayan

b.      Palearctic regions

c.       Some forms originating from the Ethiopian region

d.      All of the above

ANSWER: D

25.              Pakistan can be divided into how many biogeography provinces including:

a.       Parmir

b.      Korakoram highlands

c.       Himalayan highlands

d.      Anatolia – Iranian desert

e.       All of the above

 ANSWER: E

26.              For wildlife, the struggle for survival became a competition with human beings and their livestock for the very basis of:

a.       Life

b.      Food

c.       Shelter

d.      Space

e.       All of the above

 ANSWER: E

27.              Rich in fauna and flora areas:

a.       Northern mountainous areas embracing Himalayan, Korakoram and Hindu Kush ranges

b.      In northern areas, Malakand, Hazara and Azad Kashmir are rich in fauna and flora

c.       Both (a. & (b)

d.      None of these

ANSWER: C

28.              An excellent habitat for wildlife in the form of:

a.       Alpine grazing lands

b.      Sub-alpine scrub

c.       Temperate forests

d.      All of the above

ANSWER: D

29.              Some of the main wildlife species are:

a.       Snow leopard

b.      Black and brown bears

c.       Otter

d.      Wolf

e.       All of the above

ANSWER: E

30.              Main threats to the population of wild animals in northern mountainous region include:

a.       The competition with the domestic livestock for existing natural forage

b.      Increasing human interference in the form of cultivation

c.       As trade objects e.g., furs and skins

d.      All of the above

ANSWER: D

31.              Himalayan foothills and the Potwar region including ______ are covered with the scrub forests which have been reduced to scanty growth at most of the places:

a.       Salt Range

b.      Kala Chitta Range

c.       Both (a. & (b)

d.      None of these

ANSWER: C

32.              Medium size animals like ______ urial, Barking Deer, Goral and Chinkara and Parridges – Grey, Black, Seesee and Chakor are supported in these habitats:

a.       Punjab

b.      KPK

c.       Sindh

d.      Balochistan

ANSWER: A

33.              Vast Indus food plains have been cleared of natural vegetation to grow crops. Very little wildlife habitat has been left. Only the animals like ______ and the wild hare occur in these areas:

a.       Jackal, Mangoose

b.      Jungle Cat, Civet Cat

c.       Sclay Ant Earter, Desert Cat

d.      All of the above

ANSWER: D

34.              Chinkara is the only animal which can still be found in fair numbers in _____ and rarely in Thal:

a.       Cholistan

b.      Thar

c.       Both (a. & (b)

d.      None of these

ANSWER: A

35.              A small number of bluebull are found along the:

a.       Pak-Indian Border

b.      Some parts of Cholistan

c.       Both (a. & (b)

d.      None of these

ANSWER: C

36.              Indian courser is the main bird species. Peafowl occurs in some areas of _______

a.       Cholistan

b.      Thal

c.       Thar

d.      None of these

ANSWER: A

37.              Thar Desert supports a fair population of _____ is found only here in the wild state:.

a.       Chinkara gazella

b.      Peacock

c.       Both (a. & (b)

d.      None of these

ANSWER: C

38.              The red beds and tamarisk bushes are found along the:

a.       Riers

b.      Support hog deer

c.       Black partridge population

d.      All of the above

ANSWER: D

39.              ________ are found in the Indus River water below Chashma barrage:

a.       Indus dolphin

b.      Fishing cat

c.       Smooth coated otter

d.      All of the above

ANSWER: D

40.              The animals found in southwestern mountains of Baluchistan are:

a.       Sindh Ibex

b.      Straight Horned Markhor

c.       Wild Sheep

d.      Leopard

e.       All of the above

ANSWER : E

41.              Irrigated forest plantations have emerged as a new land use practice for the last ____ years:

a.       50

b.      100

c.       150

d.      200

ANSWER : B

42.              Birds of prey like:

a.       Peregrine

b.      Cherrug

c.       Saker Falcons

d.      Tawny Eagle

e.       All of the above

ANSWER : E

43.              Along the shore there are species of:

a.       Marine Turtles

b.      Ridley, Green

c.       Leather Back and Hawk Bill

d.      All of the above

ANSWER : D

44.              The Wetlands are one of the most important:

a.       Wintering areas

b.      Green routes in Asia

c.       Both (a. & (b)

d.      None of these

ANSWER : C

45.              The important waterfowl in Pakistan are:

a.       Ducks (mallard, pintail, shoveler, pochard, gargeny, ruddy shelduck)

b.      Geese (greyiage, bar-headed)

c.       Coots, Flamingoes

d.      Pelicans, Spoonbills

e.       All of the above

ANSWER: E

46.              The major factors considered to be directly acting upon wildlife are:

a.       Hazards, Diseases,

b.      Predators, Genetics (species characteristics)

c.       Resources, Human

d.      All of the above

ANSWER : D

47.              Hazards include all those factors that can injure or kill an animal (natural factors)

a.       Fire, rain and wind as well as manmade structures such as roads and fences

b.      Thus challenging an animal’s physiological capacity as to prevent it from reproducing successful

c.       Both (a. & (b)

d.      None of these

ANSWER : C

48.              Diseases disrupt the normal physiological function of _________

a.       An animal, sometime leading to their death

b.      Also having a potential of being transmitted to humans

c.       Livestock, between species, and vice versa

d.      All of the above

ANSWER : D

49.              The species characteristics are an expression of the genetic makeup of an animal species influencing the extent and nature of ______

a.       Home range, breeding season

b.      Longevity, territory and the niche

c.       Both (a. & (b)

d.      None of these

ANSWER : B

50.              Habitat destruction is the indirectly acting factor while _____ hunting are the main direct human factors affecting wildlife populations:

a.       Legal

b.      Illegal

c.       Both (a. & (b)

d.      None of these

ANSWER : C

51.              The change is brought about by such individual and population factors is:

a.       Birth rate

b.      Morality

c.       Immigration

d.      Emigration

e.       All of the above

ANSWER : E

52.              Understanding population dynamics involves rates of change from ______ .

a.       One year to the next

b.      Two years to the next

c.       Three years to the next

d.      None of these

ANSWER : A

53.              Carrying capacity is a balance between _______

a.       Vegetation and animals

b.      By an expression of animals density

c.       Both (a. & (b)

d.      None of these

ANSWER : C

54.              Carrying capacity is not a fixed factor of the land and will change as ______ with the seasons or over long periods so the process is dynamic as the populations are:

a.       Food

b.      Cover

c.       Water change

d.      All of the above

ANSWER : D

55.              The concepts of population dynamics and carrying capacity lead to management of wildlife which may be defined as:

a.       Art

b.      Science of manipulating the centrum of wild animal populations to meet specific objectives

c.       Both (a. & (b)

d.      None of these

ANSWER : C

56.              The modification of natural hazards such:

a.       As rain, snow and climate is not practical

b.      Control of man-made hazards such as roads, fences

c.       Directed towards particular species

d.      All of the above

ANSWER : D

57.              Species management includes:

a.       Techniques of stocking, game ranching, refuges, hunting

b.      Manipulating habitat factors

c.       Both (a. & (b)

d.      None of these

ANSWER : C

58.              Management of terrestrial resources deals primarily with ________

a.       The manipulation of food, cover

b.      Water either directly or through coordination measures

c.       Both (a. & (b)

d.      None of these

ANSWER: C

59.              The regulations towards the management of wildlife in the subcontinent date back to _____. When the policy guidelines were given for the conservation of natural resources:

a.       1894

b.      1896

c.       1898

d.      1900

ANSWER: A

60.              The Forest Act was promulgated in ______ which was later adopted by the Government of Pakistan in to:

a.       1925

b.      1926

c.       1927

d.      1928

ANSWER: C

61.              The forest policies having ceased to be relevant were later revised in 1955, and then in _______

a.       1960

b.      1962

c.       1964

d.      1966

ANSWER: B

62.              Forest Act _______ has new been revised by the authors of Forestry Sector Master Plan:

a.       1925

b.      1926

c.       1927

d.      1938

ANSWER: C

63.              Wildlife were managed under West Pakistan Wildlife Management Ordinance _________

a.       1955

b.      1957

c.       1959

d.      1961

ANSWER : C

64.              Realising the need for a better management policy for wildlife, a high powered Wildlife, a high powered Wildlife Enquiry Committee, constituted by the Government of Pakistan presented their (draft) report in 1970, following which all the provinces and administrative unit promulgated their own Wildlife Act within administrative units promulgated their own Wildlife Act within a span of two years _______

a.       1974 and 1975

b.      1975 and 1976

c.       1976 and 1977

d.      None of these

ANSWER: A

65.              This necessitated the enunciation of newer policy initiatives in 1980, when the wildlife were mentioned for the first time in the broader forest policies:

a.       Management of wild lands in accordance with their potential for optimum utilization in various forms, including recreation and wildlife

b.      Promoting wildlife conservation consistent with other land uses and ensuring that wildlife values are preserved and enhanced

c.       Scientific approach for the management of wildlife through wildlife surveys, research and management plans

d.      Encouraging the creation and development of national park with a view to preserving an example of each of the country’s major ecosystems with its endemic fauna and flora intact, and to develop these areas for public recreation and education

e.       All of the above

ANSWER: E

66.              Realizing the need for the conservation of National Resources, the Government of Pakistan with the assistance of the World Conservation Union (IUCN) framed a National Conservation Strategy  _____

a.       1992

b.      1993

c.       1994

d.      1995

ANSWER : A

67.              The salient features of the strategy 1992 relating to wildlife, referred to here as BIODIVERSITY, are:

a.       The strategy to improve the situation

b.      Action Plan

c.       Actions/Interventions

d.      All of the above

ANSWER : D

68.              The strategy 1992 to improve the situation is:

a.       Updating inventory of floral and faunal diversity, reviewing current field research presently undertaken and planning for future to fill in the gaps in the knowledge of bio-diversity in Pakistan

b.      Identification of species and delineation of areas of importance with the stand point of biodiversity values

c.       Achieve consensus on the long term strategy and priorities biodiversity conservation

d.      All of the above

ANSWER : D

69.              Action plan is:

a.       Identification of key high priority sites and species for conservation based on criteria developed during the study and development of the strategy for the conservation of Biodiversity

b.      Based on above and the strategy, development of a long term planning process including monitoring and evaluation systems to measure changes in biodiversity over time

c.       Both (a. & (b)

d.      None of these

ANSWER : C

70.  The Kaziranga wild life sanctuary is located at

a. Assam
b. Odessa
c. West Bengal
d. Madhya Pradesh

ANSWER: A

71.  The Gir National Park and wild life sanctuary is located at
a. Madhya Pradesh
b. Gujarat
c. Rajasthan
d. Uttar Pradesh

ANSWER: B

72.  The Manas wild life sanctuary is located at
a. West Bengal
b. Odisha
c. Assam
d. Jharkhand

ANSWER: C

73.  The Sunderbans National Park is located at
a. Odisha
b. West Bengal
c. Karnataka
d. Assam

ANSWER : B

74.  The Periyar National Park and wild life sanctuary is located at
a. Tamil Nadu
b. Karnataka
c. Andhra Pradesh
d. Kerala

ANSWER : D

75.  The Kanha National Park is located at
a. Uttar Pradesh
b. Madhya Pradesh
c. Gujarat
d. Chhattisgarh

ANSWER : B

76.  The Ranthambore National Park and wild life sanctuary is located at
a. Odisha
b. Rajasthan
c. Madhya Pradesh
d. Uttar Pradesh

ANSWER : D

77.  The Bandhavgarh National Park is located at
a. Uttar Pradesh
b. Odisha
c. Assam
d. Madhya Pradesh

ANSWER: D

78.  The Sariska wild life sanctuary is located at
a. Odisha
b. Rajasthan
c. Madhya Pradesh
d. Assam

ANSWER: B

79.  The Chilka Bird Sanctuary is located at
a. Assam
b. Odisha
c. West Bengal
d. Bihar

ANSWER: B

80.  The Bharatpur Bird Sanctuary is located at
a. Madhya Pradesh
b. Rajasthan
c. Uttar Pradesh
d. Kerala

ANSWER: B

81.  The Aralam wild life sanctuary is located at
a. Gujarat
b. Karnataka
c. Tamil Nadu
d. Kerala

ANSWER: D

82.  The Indian Wild Ass Sanctuary is located at
a. Kerala
b. Gujarat
c. Andhra Pradesh
d. Karnataka

ANSWER: B

83.  The Mudhumalai National Park and wild life sanctuary is located at
a. Kerala
b. Karnataka
c. Andhra Pradesh
d. Tamil Nadu

ANSWER: D

84.  The Corbett National Park is located at
a. Odisha
b. Karanataka
c. Uttarkhand
d. Kerala

ANSWER: C

85.  The Bandipur National Park is located at
a. Kerala
b. Karnataka
c. Gujarat
d. Tamil Nadu

ANSWER: B

86.  The Nandankanan Zoo is located at
a. Kerala
b. Odisha
c. Gujarat
d. Tamil Nadu

ANSWER: B

87.  The Govind wild life sanctuary is located at
a. Karnataka
b. Andhra Pradesh
c. Uttarkhand
d. Gujarat

ANSWER: C

88.  The Tal Chappar wild life sanctuary is located at
a. Rajasthan
b. Gujarat
c. West Bengal
d. Odisha

ANSWER: A

89.  Which of the following is not in Rajasthan?
a. Bharatpur Bird Sanctuary
b. Sariska Wildlife Sanctuary
c. Ranthambore National Park and Wildlife Sanctuary
d. Govind Wildlife Sanctuary

ANSWER: D

Leave a Comment